Vegane ostesnurrer og suppe

hummus-1649229_1920
 
Ostesnurrer (vegan)
 
Deig:
5 dl havregryn – lett
5 ss kikertmel eller soyamel
1-2 ts honning
2 ts salt
1 pose gjær
5 ss olivenolje
1 liter lunkent vann
7 dl hvetemel
ca. 11-12 dl fullkornsmel (eller hvetemel om man ønsker en lysere variant)
 
Varm opp vannet til lillefingervarmt. Ha alle de andre ingrediensene i bortsett fra melet. Bland det litt. Ha i melet – litt om gangen til det blir passe konsistens til å kunne arbeide med. La det heve til ca. dobbelstørrelse (45-60 minutter). Del det i 3-4 emner som du kjevler ut til et rektangulært stykke.
Ha på ostesausen så det dekker, men ikke helt ut til kantene. Brett fra den ene kanten og rull den forsiktig sammen uten å «dytte» bort fyllet til du får en pølse. Skjær pølsen opp i ca. 2 cm store stykker som du legger på bakepapir på en stekeplate.
(NB – Ønsker man enda mer sterk smak kan man skjære opp litt hvitløk som man også har over ostesausen før man begynner å rulle sammen til en pølse.)
 
La det heve i ca. 45 minutter.
Stekes i ovnen på 225 grader i ca. 15-20 minutter.
 
Ostesaus
Kok sammen:
2 kopper poteter, store terninger
1 kopp gulrøtter, store terninger
Følgende kjørers i blender/kjøkkenmaskin:
De kokte potetene og gulrøttene
½ kopp vann
1/3 kopp olivenolje
2 ts salt
1 ss sitronsaft – ferskpresset
½ kopp næringsgjær – bjäst
2 ts løkpulver
1 ts hvitløkspulver
8 ss tapiokapulver – kan kjøpes på innvandrerbutikk
 
Ostesausen er klar til bruk når den har blitt kjørt på blenderen en stund til en helt fin og jevn saus.
(1 kopp= 2,36 dl , ½ kopp= ca. 1,2 dl 1/3 kopp= ca. 0,8 dl)

 

Grønnsaksuppe med linser og tomat (4-5personer)
 
Olivenolje til steking

1 løk

1 purre

4 poteter

1 paprika

2 terninger grønnsakbuljong – eller etter smak

1-2 ts løkpulver

1 pakke ferdig kokte linser (ca. 380 g)

3-4 ss tomatpuré

10 dl vann

Evt. 1 ts honning

Salt etter smak

 

Skjær løken i små terninger. Purren skjæres i små biter. Ha det i oljen og la det surre på svak varme til gylden. Potetene skjæres i terninger og has i løkblandingen. Tilsett buljong og løkpulver og la det surre med et par minutter. Tilsett vann. La det koke til potetene er myke.
 
Tilsett tomatpuréen, linsene og paprikaen i terninger. Tilsett evt. litt honning for en rundere smak. Tilsett salt etter smak. Det er viktig å ikke tilsette tomatpuréen før potetene er kokt, ellers blir koketiden forlenget. Paprikaen er friskere og sprøere om den blir tilsatt på slutten før servering.
 
Lykke til!

 
Dette ble servert på Middagsseminaret den 2. mai 2017