Piroger


 
Deig:

300 g kokte poteter (ca. 3 stk.), skrellet
1 dl olivenolje
¾ – 1 dl vann
1 ½ ss tørrgjær (ca. halv pose), eller 50 g fersk gjær
1 ts honning
1-1 ½ ts salt
ca. 3 dl hvetemel
ca. 4 dl sammalt hvete, fin (Fibra)
 
1. Mos potetene og oljen med stavmikser eller i foodprosessor.
2. Rør inn gjær, honning og salt i vannet. Bruk 1 dl vann hvis du bruker tørrgjær og ¾ dl om du bruker fersk.
3. Bland melet og tilsett potetblandingen og den våte blandingen. Bland alt til en myk deig. La den heve mens du lager pirogfyllet. Sett ovnen på 200 grader.
4. Trill den løse deigen til en rull på et melet bord og skjær den i ca. 16 biter. Kjevle forsiktig ut bitene til tyne sirkler. Bruk mel på kjevlen om nødvendig.
5. Legg ca. ½ dl fyll på den ene halvdelen og brett den andre halvdelen over. Trykk sammen kantene med en gaffel. Legg pirogene på et stekebrett med bakepapir.
6. La dem heve i ca. 10 min. Stek på 200 grader i 10-15 min, slik at de får litt farge.
 
(tatt utgangspunkt i oppskriften fra Værsågod spis, s 190)
 
Fyll:
2 Løk, hakket
2 hvitløksfedd, presset
1 buljongterning
Litt olivenolje
1 revet gulrot
1 boks kikerter
1 boks hakkede tomater
2-4 ss maisstivelse
2 dl cashewnøtter
1 dl vann
2 ss basilikum
evt. 1 ts spisskummen
salt etter smak
 
1. . Fres løk, hvitløk og buljong i litt olivenolje.
2. Kjør gulrøttene og kikertene på en foodprosessor til små biter (ikke mos). Ha det i kjelen.
3. Tilsett tomatene.
4. Bland cashewnøtter, vann og maisstivelse til en jevn blanding. Det lønner seg å kjøre cashewnøttene til mel før du tilsetter det andre. Ha det i kjelen.
5. Tilsett resten av krydderne og salt etter smak. La det koke en stund. Tilsett evt. mer maisstivelse om blandingen ikke er tykk nok (pass på at den er fast nok til å ha på pirogdeigen uten at det renner).