Grønnsakssuppe, Urkornbrød og Bringebærchiasyltetøy

Grønnsakssuppe med emmer eller bygg
Ca. 3,5 liter 

 

4 dl kokte helkorn emmer eller nakenbygg
2 liter vann
2,8 liter grønnsaker kuttet i terninger / biter:
– F.eks. 6 dl poteter, 6 dl gulrøtter, og 2,5 dl sellerirot. 6 dl hodekål, 5 dl brokkolibuketter og 2,5 dl løk.
– Evt. 2 fedd hvitløk og 1 chili finkuttet.
4 stk. grønnsaksbuljong-terninger
– smak til med salt og pepper (prøv ½ ts salt og ½-1 kryddermål pepper. Grønnsaksbuljongen kan evt. erstattes med mineralsalt og urtesalt)

 

– Kok helkorn, eller bruk rester om du har. Kokt helkorn kan fint fryses i porsjoner.
– Emmer eller bygg trenger å koke i 1 time om det ikke er bløtlagt på forhånd.
– Bruk da 1 del helkorn og 3 deler vann, og fyll eventuelt på med mer vann.
– Legger du kornet i bløt i kokende vann natten over, vil koketiden reduseres med ca. 20 minutter.
– Kutt opp grønnsakene mens du koker opp 2 liter vann sammen med grønnsaksbuljongen. (Buljongen kan helt eller delvis erstattes med mineralsalt og urtesalt – urtesalt inneholder kun havsalt og økologiske urter)
– Ha oppi de grønnsakene som trenger lengst koketid først, s.s. poteter, gulrøtter og sellerirot.
– Etter at dette har kokt i 5-10 minutter, har du oppi hodekål, løk, hvitløk og chili. (Ta evt. bort chilifrøene
– Alt kokes til det er mykt, men fortsatt litt tyggemotstand. (5-10 min.)
– Ha til slutt oppi helkornet og brokkoli. Brokkoli trenger bare et par minutter oppi gryta.
– Koker brokkolien lenge, vil den fine grønnfargen bli blekere.
– Serveres gjerne med pannekaker, rundstykker eller annet brød.

 

 

Middagskorn
4-5 porsjoner

 

1,5 liter vann
250 g helkorn emmer eller helkorn nakenbygg
1/4 ts salt

 

Kok opp vannet.
– Hell kornet oppi det kokende vannet
– La det småkoke i en times tid, evt. 35-40 minutter, dersom du har latt kornet ligge i bløt natten over.
– Smak til med salt mot slutten av koketiden.
– Middagskorn kan serveres som tilbehør til mange forskjellige middagsretter, og er et næringsrikt og godt alternativ til raffinert ris.

 

Bløtlegging: Både emmer og nakenbygg kan bløtlegges natten over, slik at fytinsyre brytes ned og du forkorter koketiden noe, og det generelle næringsopptaket bedres. Du kan regne med 35-40 minutters koketid, dersom kornet har vært bløtlagt

NB! Nakenbygget er rik på betaglukaner, og for dette kornet anbefales ikke bløtlegging, dersom du er opptatt av å bevare betaglukanet med dets kolesterolsenkende effekt. Anbefalingene er da å ha kornet rett i kokende vann.

 

TIPS! Om du koker en større mengde helkorn av gangen, kan du fryse det i porsjoner. Da kan du ha det frosne kornet i en kasserolle og helle kokende vann fra vannkokeren over det og la det koke i 5 minutter. Veldig kjekt om du ønsker en rask og næringsrik middag til hverdags.

 

 

 

Norsk Urkornbrød
3 brød

 

1 kg finmalt spelt, emmer eller dala landhvete
½ kg grovmalt spelt, emmer eller dala landhvete
1,5 ss honning
1,5 ts tørrgjær
3 ts salt
12,5 – 13,5 dl vann

 

Bland sammen de tørre ingrediensene.

– Honningen løses opp i vannet. Om du ønsker å langtidsheve deigen over natten, eller mens du er på jobb (ca. 8 timer), løser du honningen opp i 1 dl lunkent vann, og fyller på med resten kaldt vann. Start med minste vannmengde og øk evt. vannmengden mot slutten av eltetiden, om deigen virker tørr. Ønsker du å ha en kortere heveprosess (2-3 timer), kan hele væskemengden være mer lunken. 24-30 grader er optimal temperatur
– Ha væsken i melet. Eltes for hånd i 5 minutters tid, evt. på sakte fart i kjøkkenmaskin.
– Dekk til deigen med plast eller bakeklede og la heve til dobbel størrelse.
– Elt deigen litt, før du har den over i brødformene. Til denne oppskriften er det brukt 3 stk. 1,5 liters former.
– Forskjellig mel trekker litt ulik mengde vann, men dette skal være en litt løs deig, som du nærmest «heller» i brødformene. Husk å smøre formene godt, evt. legg litt bakepapir i bunnen på brødformene.
– Dekk til brødene mens de hever. Med så pass løs deig pleier jeg å tippe en gjennomsiktig plastboks over brødformene. Da slipper jeg at deigen kleber seg fast i plasten eller kjøkkenhåndkleet. Brødene heves til nesten dobbel størrelse
– Stekes på 190 grader på nederste rille i cirka 60 minutter, dvs. til brødene har en sprø skorpe. Kanskje vil du steke brødene noen ekstra minutter uten brødform til slutt, for å få en god og sprø skorpe. Steketiden avhenger av vannmengden og hvilken type brødformer du bruker. Om du har en løs deig, blir brødene saftige, men trenger lengre steketid. Tykke brødformer trenger også lengre tid i ovnen enn om du har tynne brødformer.
– Avkjøles på rist.

 

 

 

Bringebærchiasyltetøy

 

400 g bringebær (friske eller frosne)
1 ss naturlig søtning eks. honning
2 ss chiafrø
3 ss vann

 

– Bland alt sammen og sett syltetøyet i kjøleskapet i en time, og så er det serveringsklart.

 

 

 

Oppskriftene er fra Norsk Urkorn, besøk deres hjemmeside: https://www.norskurkorn.no/

 

 

 

Ble servert på Livsstilsklubbens middagsseminar den 6. november 2018